2014. július 12., szombat

Kritika #11

Üzenem...
Blog címe: Üzenem...
Blog írója: Kertész Kinga

Kinézet:
Tudom már nagyon unalmas vagyok, azzal, ahogyan írom a kritikákat, de ez a megszokott rutinom, így tudom felépíteni fokról fokra a véleményemet, szóval mint máskor is most is a fejléccel kezdem.
Úgy vélem a fejléc egy nagyon fontos eleme a blog kinézetének, ugyanis ez az első, ami megragadja az olvasó figyelmét, ez adja meg az első benyomást, magáról a történetről is elárulhat pár dolgot. Ez a te esetedben is így van, főleg az, amit utoljára említettem meg. Tükrözi azt a hangulatot, amit maga a sztori, a lány három alakja a képen bizonytalanságra, döntéshelyzetre, esetleg döntésképtelenségre utal, ami tökéletesen meg is nyilvánul a történetben. A fejlécalap is megfelelő, színben lágy, és olyan részletekből áll ami igenis kell hozzá. Általában ugyan a fejléchez szoktátok illeszteni a blog többi részét, ahhoz alakítjátok. Ez talán veled is így volt, ettől függetlenül én most is kitérek erre hiszen a színek harmonizálnak és nem üt el semennyire sem a háttértől avagy a sablontól. Sajnálom, hogy nem te készítetted, mert valóban igényes munka, jobb szeretem, ha ilyenkor az írót dicsérhetem meg, mert dicséretet érdemel, úgy vélem nagyon hálás lehetsz a készítőjének.
Pár szót szólva a háttérről azt hiszem jól választottál, nem túlságosan figyelemfelkeltő, inkább szolid és pontosan illik az alaphoz, amihez hozzátetted.
A modulsávot illetően véleményem szerint nem hiányzik semmi fontos, és felesleges modulokat sem használtál fel. A felhasznált betűtípusok megfelelőek és a betűszínek is rendben vannak. Nem használtál semmiféle túlságosan feltűnő szövegdobozt, vagy html kódot, aminek örülök, mert azzal tönkretetted volna a designt. A menüd tetszett,  főleg a "Tartalom" és a "Szereplők" menüpont tartalma.
Végül a bejegyzésekről is szólnék pár szót. Először csak a szokásos. A betűtípusokat és a betűk méretét jól választottad ki és a színük is tökéletesen látszódik az alap hátterén. Minden olvasható, semmivel sincsen probléma. Képeket ugyan nem nagyon használtál, de ez az egész blogra igaz, így a laikus olvasó sem nagyon érezheti a hiányát. Ha pedig mégis, akkor a szereplők menüpont alatt megfelelő magyarázatot kap. Különösen elnyerte a tetszésemet azonban, ahogyan a szöveg formálásával játszadoztál, ezzel éreztetve a gondolatokat, érzelmeket, szemszögeket. Egyszer-egyszer ugyan elfelejtettél vagy kihagytál egy-egy sort, de ez bárkivel megeshet. Ha átnézed feltöltés előtt, akkor ki is tudod javítani az ilyen hibát.

Történet:
Már rögtön az elején meg kell, hogy mondjam, nagyon egyedi történetet sikerült kreálnod. Rejtélyes és kíváncsivá teszi az olvasót. Olyan ajtókat hagysz tárva nyitva, amelyeken az ember legszívesebben bemenne, de vagy sosem vagy pedig csak egy idő után sikerül neki. Gondolok itt például a dokumentumokban megszólított "Te" személyére, akinek, mint a szereplők menüpontban írtad, nem fog kiderülni a neve a történet során. Ezzel szemben pedig olyan dolgokat is kifejtesz, ami felett más írók pár szóval elsiklanak. Példának okáért különösen tetszett ahogyan bemutattad a kávézó történetét, ahol Lili és az edzője találkozott, holott lehet, hogy  továbbiakban ennek semmi jelentősége nem lesz, de én ezt nem tudhatom előre.
A prológusod úgy vélem jól sikerült. Felkelti az olvasó érdeklődését, arra készteti, hogy folytassa az olvasást. Ugyan utána az első ész, kicsit nehezen érthető és nem lehet tudni, hogy hogyan kapcsolódik egymáshoz az egész, de a későbbiekben meg lehet érteni, hogy hogyan is passzol oda.
A fejezetek nagyon színesen vannak kitalálva, látszik, hogy van fantáziád, a történések egymásból következnek. Őszintén szólva nem találtam benne semmiféle hibát. Egyáltalán nem sablonos, nincsen kapkodás, nem írsz irreális dolgokról. Nagyon szép munka.

Írásmód:
Ezt már a prológusban is észrevettem, de ahogyan tovább olvastam a történetet egyre biztosabb lettem benne, hogy elképesztően jól tudsz fogalmazni. Színesek a leírásaid, élvezet őket olvasni. Itt ugyan a mérleg a leírások felé billen, de ezzel nincs semmi probléma, mert nem zavaró. Kevés párbeszéd van, annak is nagy része leginkább Lili és Tünde között.
Nem láttam szóismétléseket, sőt azt kell, hogy mondjam nagyon gazdag szókincsed van. Olyan szavakat használsz, amelyeket talán sok blogger/bloggerina nem is ismer, ebből is látszik, hogy nagyon olvasott vagy. A helyesírásod tökéletes, nem láttam a történetben efféle hibát. Egy-két félreütést észrevettem, de ez a gépelésnek a mellékhatása, hiszen csak elszórtan fordul elő. 

Megjegyzések:
Mint az az elmúlt kritikáimnál is előfordult, most sem tudok semmit hozzáfűzni. Úgy gondolom igényes munkát adsz ki a kezeid közül, további sok sikert kívánok hozzá. Csak így tovább!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Kathy!

    Köszönöm szépen a munkádat, a rám fordított idődet és energiádat! :)
    A design készítőjének mindenképpen átadom az itt leírtakat! :)
    Örülök, hogy tetszett a történet, a kávézónak egyébként még később lesz jelentősége (meg még sok olyan dolognak, amiről - remélem - az egyszer olvasó nem is gondolná, hogy van :D ). Az első rész szándékosan ilyen, célom volt kicsit "megkavarni" vele az olvasót. :)
    Köszönöm szépen a dicséreteket, a tanácsokat pedig igyekszem megfogadni! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kinga!

      Nagyon szívesen elkészítettem a kritikát, örülök, hogy elégedett vagy a munkámmal.

      by: Kathy F.

      Törlés