2014. július 13., vasárnap

Kritika #12

Holtak Álma
Blog címe: Holtak Álma
Blog írója: Gy_Anna

Kinézet:
Nem is olyan rég, pár napja olvastam egy cikket egy blogon, ami kifejtette, hogy milyen fontos is, hogy megfelelő kinézete legyen egy blognak, hiszen egy elrettentő design láttán nem mindenki akar beleolvasni a sztoriba, így akár egy nagyszerű történetről is lemaradhat. Az embereknek meg van az a rossz tulajdonságuk, hogy borítóról ítélik meg a dolgokat, ezáltal, ha egy igénytelen designt látnak akár rögtön be is zárják az ablakot. A tiéddel is pontosan ez volt a helyzet. Ahogyan megpillantottam a kinézetet sajnos én is ezen az állásponton voltam. Ugyan a cím és a hangulat alapján valami érdekesre számítottam, de nem volt sok kedvem belekezdeni az olvasásba.
Hogy bővebben is kifejtsem a problémáimat elkezdeném a fejléctől. Először is a kép szörnyen pixeles, fogalmam sincs hogyan sikerült ezt összehoznod, de így nagyon csúnya. A rajta lévő szöveg, szintén a pixelesség miatt alig látszik, emellett nem ártott volna domborítani vagy hasonló, mert egyáltalán nem passzol így oda. A fejlécalap jó lenne, a rajta lévő lány is rendben van, csak ne lenne teljesen szétesve.
A háttér nagyon csúnya. Ha ilyen képet választ az ember, akkor nem állítja be a mozaikos stílust, mert nagyon meglátszódnak a kép szélei. Ha ragaszkodsz hozzá, akkor azt javaslom, hogy állítsd be, hogy ne mozaikos legyen, középre illeszd és, hogy ne görgesse az oldallal. Bár ahogy elnézem kicsi lenne háttérnek, emellett ez is nagyon pixeles, szóval jobban jársz, ha lecseréled.
Az alap sablont illetően ajánlom, hogy válassz valami alap hátteret a szövegnek és az egész blognak, mert így hogy átlátszó és a háttér látszik mögötte a menü és a modulsáv egyáltalán nem olvasható. Emellett javaslom, hogy a menüt igazítsd függőlegesre, mert nem ér végig a fejléc alatt és így nem túl esztétikus.
A modulsávot illetően, mint ahogy már mondtam nem ártana neki egy háttér, mert a rajta lévő szöveg olvashatatlan. A színeken is változtatnék mert ez a barackvirág, meg ez a rózsaszín sehogy sem illik a képbe a fekete-piros-fehér stílushoz. Hiányoltam a chat-et (ha nem tudsz csinálni, szívesen segítek), a többi modul rendben volt. A sorrendjük azonban nem túl praktikus. A helyedben a bevezető szöveget tenném legfelülre, majd utána a rendszeres olvasók modult, a számlálót, az oldalakat, a blogarchívumot és végül a versenyeket.
Végül, hogy a bejegyzésekről is ejtsek pár szót a betűtípus rendben van és a betűméret is. A betűszín azonban már probléma, a fehér ugyanis egy idő után már vakító a fekete háttéren és erre magam is csak most jöttem rá, hogy mennyire. Végül, de nem utolsó sorban pedig nem ártana, ha sorkizárttá tennéd a bejegyzések szövegét, mert úgy sokkal szebb.
Tudom, nem egy túl pozitív és dicsérő kritika, hisz van mit javítanod a designon. Ha nem értesz hozzá, akkor kérd egy design blog segítségét, nagyon sok van, aki szívesen készít neked fejlécet, vagy akár teljes kinézetet is.

Történet:
Mint azt már mondtam a kinézet alapján, a hangulat és a fejlécléc miatt egy érdekes és izgalmas történetre számítottam. Hát ez nagyjából az első két fejezetnél és még itt-ott egy-egy részletnél megvolt, azon kívül nem igazán. Hogy mi volt vele a problémám? Ezt lehet, hogy kicsit nehézkes megfogalmazni, de megpróbálom.
Először is kezdeném azzal, ami minden fejezetben meglátszik, méghozzá a főszereplővel. Úgy vélem ugyanis, hogy messze nem a korához képest beszél, viselkedik és hasonlók, sőt, még ha figyelembe vesszük, hogy 2 évig "halott" volt még akkor sem 17 éveshez méltóak a tulajdonságai. Ha pedig már itt tartunk úgy vélem a szereplők menüponton is változtathatnál egy kicsit. Véleményem szerint túl sokat árulsz el a karakterekről, amiknek talán inkább a történetben kellene kiderülniük, azonban ez nem hiba, csak személyes vélemény, ha szeretnéd az se baj, ha így marad.
Ha pedig tovább haladunk az első pár fejezethez azt kell mondanom elég irreálisan viszed véghez az ismerkedéseket. Találkoznak, szia-szia és máris nagyon jóban vannak. Megyek tovább, ha már a valósághűtlenségnél tartunk itt van a személyiségváltás is. Azt hiszem még egy ilyen fikcióban sem létezik, hogy először valaki rádörren az emberre, majd két perccel később már ölelgetik puszilgatják egymást. Ilyen még akkor sincs, ha a múltban szoros kapcsolat volt köztük.
Mindezt fokozva nem igazán értem, hogy egy olyan helyre ahol vannak a mágiatanulás, fizikai edzés stb. mellé mégis miért tanul biológiát meg hasonlókat. Véleményem szerint ez sehogy sem illik a történetbe, egy az egyben kihagyhatnád. Emellett ott van a tanulási rendszer is, aminek nem látom értelmét, ráadásul számomra ennél a résznél bomlott meg teljesen a történet. Hirtelen az izgalmas kezdetből egy gimis történet lett, ráadásul elég unalmas.
Ezen felül ott van az épület is ami szintén nem illik abba a világba, amit felépítettél. Egy extravagáns luxus hely, mindenféle olyan dologgal felszerelve, ami a modern világban, az ember hétköznapi életében nagyon drága és hasonlók. Nekem valahogy nem ilyen hangulata van az egésznek. És különben is milyen már az, hogy csak úgy, azzal, hogy beköltözik megkap egy csomó drága ruhát, laptopot, iPodot stb. csak, hogy felsoroljak pár dolgot. Legtöbbjükre talán az egész történetben nem lesz szüksége. Amikor mindezeket olvastam, csak fogtam a fejemet. Pontosan olyan, mintha egy 10-12 éves naiv kislány elkezdene mindenről álmodozni mindenféle realitás nélkül.
Végül, ami már teljesen kiverte nálam a biztosítékot az a kapkodás, ami nem csak nálad hiba. Igaz a fejezetek tekintetében ez nem látszik meg, de a történetet illetően igen. Akkor pedig most akadok ki ilyenen, amin általában csak fanfictionnél szokott nálam előfordulni, méghozzá azon, hogy egy hét múlva már együtt járnak a főszereplők. A hideg futkos a hátamon az efféle fejleményektől. Nem valósághű! Próbáld meg azzá tenni. Igaz, a megírt fejezetek alatt már látszott, hogy ebből lesz valami, hogy kedvelik egymást, meg a kapcsolatukat elég jól felépítetted, de akkor is várhattál volna még vele, vagy ugorhattál volna többet az időben.
Mindent egybevetve van mit javítanod ezt nem tagadom, viszont úgy vélem egy jó alapsztorid van, ne rontsd el olyanokkal, mint amilyeneket leírtam. Úgy vélem többre vagy képes.

Írásmód:
Huhh... nem is tudom hol kezdjem. Először is a fogalmazásmód. Nagyon rövidek a mondataid, gyakran használsz tőmondatokat, ami darabossá teszi a szöveget. Emellett nem is túl színes a szókincsed, inkább a fiatalok, tinédzserek nyelvét használod, ami nem akkora baj, de itt is arra térnék ki, hogy nem igen illik a történethez. Vannak leírásaid, de nem mondanám, hogy túlságosan megfogtak. Egyrészt a darabos szöveg miatt, másrészt azért, mert az egész olyan felsorolás jellegű. Ha már azonban itt tartunk itt lenne a szokásos aránypárom is, amelyben ezúttal a párbeszédek javára dől a mérleg. Rengeteg párbeszéd van, jobb lenne a lefaragnál belőle, ráadásul nem igazán izgalmasak. Van pár olyan köztük, amin el lehet mosolyodni, vagy tényleg jól van megírva, de elvesznek. Ezeken a hibáidon azzal tudnál talán javítani, ha többet olvasnál. (nem mondom, hogy keveset olvasol, mert a könyvek menüpont alatt jó pár fel volt sorolva, azt is el bírom képzelni, hogy az összeset olvastad).
Most viszont térjünk ki a nagyobb problémákra. A legsúlyosabb hiba amit észrevettem, hogy egymásba vegyíted a múlt és a jelen időt, hol ezt használod, hol azt. EZ ÍGY HELYTELEN. A fogalmazás egyik legalapvetőbb szabálya, hogy egyszerre egy igeidőt használunk, jó lenne, ha ehhez tartanád magad. Emellett jó pár helyesírási hibát is észrevettem, legtöbbször a -ba, -be, és -ban, -ben, -t érintőeket. Ezeket nagyon sokan elkövetik, mert szóban nem mondjuk ki az "n" betűt, de attól függetlenül még ott van. Szóval ahol a hol? vagy hasonló kérdésre válaszol a szó, ne felejtsd el az "n" betűt, mert különben nem helyes. Ezt kijavítani sajnos csak átolvasással vagy egy béta alkalmazásával tudod, mert ezeken a hibákon mind a Word mind a Blogger helyesírás ellenőrzője átsiklik, mert anélkül is értelmes a szó.
Betűhibákat is láttam, de azt csak elvétve, nem túl szembetűnő, az efféle mindenkivel előfordulhat.

Megjegyzések:
Így visszanézve azt hiszem ez volt az eddigi egyik leghosszabb kritika, amit írtam. Tudom nagyon negatív lett, de azért remélem nem bántottalak meg. Amennyiben ez mégis így lenne szörnyen restellem, nem állt szándékomban, én csak leírtam az őszinte véleményemet, mint kritikus. Igaz van pár hibád, de azokat ki lehet javítani, és máris sokkal jobb lesz. Sok sikert a továbbiakban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése